1. Seçiklik: Objektifin çizgi ayırma gücüdür. Çizgileri ayırma gücü ne kadar
yüksekse objektif o kadar kalitelidir.
2. Keskinlik: Netleme yapıldığında her objektifin sonucu aynı keskinlikte olmaz.
Netlik keskinliği yüksek objektifler daha iyidir.
3. Renkleri birleştirme gücü: Nesnelerin renkleri üç ana rengin karışımından
oluşur. Bu renkler bazı objektiflerde tam üst üste oturmazlar. Bu da nesnelerin
kenarında renk taşmasından doğan bir netsizliğe neden olur. İyi objektiflerde
bu tür sorunlara rastlanmaz.
4. Kontrastlık: Bir objektifin siyah ve beyaz arasındaki ayırabildiği ton sayısıdır.
Bu ton aralığı ne kadar genişse, objektifin konrastlık kalitesi o kadar yüksek
demektir.
5. Aydınlatma endeksi (objektifin hızı): Bir objektifin maksimum diyafram
açıklığıdır. Rakam ne kadar küçükse, objektif o kadar hızlı demektir. Başka bir
deyişle, az ışıklı ortamlarda daha rahat çekim yapılabilmesini sağlar.
6. Kaplama: Objektifin ön yüzeyindeki mercek özel bir malzeme ile
kaplanmaktadır. Bu kaplama sayesinde, objektifin üzerine ışık düştüğünde
oluşacak parlama, sis perdesi gibi kötü görsel etkiler en aza indirgenir.
7. Işık dağıtımı: Objektiften geçen ışık, kayıt yüzeyine homojen bir şekilde
dağılmalıdır. Tersi durumda, fotoğrafın kenarlarına doğru kararmalar
oluşacaktır, bu da istenmeyen bir durumdur. İyi bir objektif, içinden geçen ışığı
kayıt yüzeyi üzerine eşit bir şekilde yayar.
8. Netlik dağıtımı: Aynı ışık dağıtımında söz konusu olan homojenlik, netlik için
de geçerlidir. Kötü objektiflerde orta kısım net, köşelere gidildikçe flu
görüntüler oluşur. İyi objektiflerde ise aynı uzaklıktaki objelerde, netlik fotoğraf
karesinin her yerinde eşit olmalıdır.
9. Distorsiyon: Özellikle geniş açı objektiflerde karşılaşılan bir sorundur. Bazı
objektiflerin biçim bozum etkisi, diğerlerine göre daha fazladır. Geniş açı
olmasına rağmen yarattığı distorsiyon az olan objektifin daha kaliteli olduğu
söylenebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder