Bir Objektifin Kalitesini Belirleyen Unsurlar

1. Seçiklik: Objektifin çizgi ayırma gücüdür. Çizgileri ayırma gücü ne kadar yüksekse objektif o kadar kalitelidir.
2. Keskinlik: Netleme yapıldığında her objektifin sonucu aynı keskinlikte olmaz. Netlik keskinliği yüksek objektifler daha iyidir.
3. Renkleri birleştirme gücü: Nesnelerin renkleri üç ana rengin karışımından oluşur. Bu renkler bazı objektiflerde tam üst üste oturmazlar. Bu da nesnelerin kenarında renk taşmasından doğan bir netsizliğe neden olur. İyi objektiflerde bu tür sorunlara rastlanmaz.
4. Kontrastlık: Bir objektifin siyah ve beyaz arasındaki ayırabildiği ton sayısıdır. Bu ton aralığı ne kadar genişse, objektifin konrastlık kalitesi o kadar yüksek demektir.
5. Aydınlatma endeksi (objektifin hızı): Bir objektifin maksimum diyafram açıklığıdır. Rakam ne kadar küçükse, objektif o kadar hızlı demektir. Başka bir deyişle, az ışıklı ortamlarda daha rahat çekim yapılabilmesini sağlar.
6. Kaplama: Objektifin ön yüzeyindeki mercek özel bir malzeme ile kaplanmaktadır. Bu kaplama sayesinde, objektifin üzerine ışık düştüğünde oluşacak parlama, sis perdesi gibi kötü görsel etkiler en aza indirgenir.
7. Işık dağıtımı: Objektiften geçen ışık, kayıt yüzeyine homojen bir şekilde dağılmalıdır. Tersi durumda, fotoğrafın kenarlarına doğru kararmalar oluşacaktır, bu da istenmeyen bir durumdur. İyi bir objektif, içinden geçen ışığı kayıt yüzeyi üzerine eşit bir şekilde yayar.
8. Netlik dağıtımı: Aynı ışık dağıtımında söz konusu olan homojenlik, netlik için de geçerlidir. Kötü objektiflerde orta kısım net, köşelere gidildikçe flu görüntüler oluşur. İyi objektiflerde ise aynı uzaklıktaki objelerde, netlik fotoğraf karesinin her yerinde eşit olmalıdır.
9. Distorsiyon: Özellikle geniş açı objektiflerde karşılaşılan bir sorundur. Bazı objektiflerin biçim bozum etkisi, diğerlerine göre daha fazladır. Geniş açı olmasına rağmen yarattığı distorsiyon az olan objektifin daha kaliteli olduğu söylenebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder